Oferta noastră

Oferta noastră

Plantele culese din natură și cele cultivate sunt procesate în diverse forme, rezultând produse destinate atât utilizării externe cât și utilizării interne.

Ceaiuri

Consumul de ceai aduce un dram de magie în viața noastră de zi cu zi. De plăcere, ne putem pregăti o ceașcă de ceai gustos dintr-un singur fel de plantă sau dintr-un amestec de plante cu efecte terapeutice similare, așadar mai eficiente prin sinergie. Ceaiurile astfel preparate au rolul de păstrarea sănătății sau de terapie adjuvantă în tratarea mai blândă a afecțiunilor deja dezvoltate. Pentru pregătirea unui ceai care dispune de toate proprietățile curative, se opăresc două lingurițe de plante într-un sfert de litru de apă, se lasă la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoară. În funcție de compoziția amestecului, se pot consuma până la 2-3 căni pe zi, iar în cazul unei cure, după trei săptămâni de utilizare regulată trebuie luată o pauză de o săptămână. Dacă dorim să îndulcim ceaiul cu miere, aceasta se adaugă când ceaiul s-a mai răcit pentru ca mierea să nu-și piardă din calitățile curative.

Ceaiuri dintr-o singură plantă:

Izmă bună

(Mentha Piperita)

Izma bună a fost cultivată în diverse culturi de mii de ani, planta fiind una dintre cele mai bune digestive naturale. Prin urmare, este cunoscută îndeosebi pentru efectele sale digestive, de stimularea apetitului, antispasmodice și anti balonare. Frunzele sale dau o senzație de rece pe membranele mucoase, iar ceaiul obținut din izmă bună are un efect răcoritor, reducând senzația de greață. Cei cărora le este rău de mașină ar trebui să soarbă din acest ceai ori să mestece frunzele proaspete ale plantei. Reduce nervozitatea, ajută la păstrarea capacității de concentrare și la buna funcționare a creierului.
Conținutul ridicat de mentol poate duce la probleme respiratorii la femeile însărcinate, mamele care alăptează, la sugari și copii mici, categoriile respective ar trebui să evite ceaiul din această plantă.

Mentă creață

(Mentha Spicata)

Menta creață sau comună este o specie mai puțin eficientă decât rudele sale din genul Mentha. Menta creață și izma bună dispun de ingrediente active similare, motiv pentru care și efectele lor curative sunt aceleași, menta fiind benefică în eliminarea gazelor intestinale, calmarea crampelor abdominale, stimularea secreției biliare, ajutând astfel la digestie.

Mușețel

(Matricaria Chamomilla)

Infuzia de mușețel poate fi utilizată atât extern cât și intern datorită efectelor sale antiinflamatorii, antispasmodice și sedative.
Mușețelul poate fi aplicat extern îndeosebi în tratamentul local al rănilor sau pe post de compresă pe pielea inflamată, iritată.
Folosit intern, infuzia are efect benefic în curățarea căilor respiratorii, în cazul afecțiunilor sistemului digestiv, celor de natură ginecologică, în cazul ulcerului, artritei și infecțiilor.

Coada-șoricelului

(Achillea Millefolium)

Coada-șoricelului, considerată planta medicinală destinată femeilor, este una dintre plantele autohtone utilizată pe scară largă. Este un antiinflamator, purificator al sângelui, hemostatic, antispasmodic și analgezic natural. De asemenea, poate fi utilizată cu succes în cazul durerilor gastro-intestinale, ulcerului gastric și duodenal sau pentru stimularea bilei și funcției hepatice. Este una dintre cele mai eficiente plante folosite pentru calmarea durerilor menstruale și, la bărbați, pentru atenuarea simptomelor în afecțiunile prostatei. Este un remediu excelent și pentru ameliorarea simptomelor de răceală, febra fânului și astm.
Consumul infuziilor de coada-șoricelului trebuie evitat în timpul sarcinii și pe perioada alăptării. Deși contribuie la buna funcționare a organelor genitale feminine, se recomandă evitarea preparatelor de uz intern pe baza acestei plante din momentul concepției.

Afinul negru

(Vaccinium Myrtillus)

Frunzele de afin sunt demult cunoscute ca remediu natural pentru diabetul zaharat. Datorită proprietăților sale astringente și antiseptice, frunzele de afin se folosesc și pentru tratarea diareei.

Afinul roșu

(Vaccinum Vitis-idaea)

Afinul roșu sau merișorul este bogat în vitamine, săruri minerale și diverși antioxidanți care protejează organismul de procesele de oxidare, întinerindu-l. Ceaiul de merișor consumat cu regularitate ajută la menținerea sănătății sistemului vascular și, de asemenea, contribuie la prevenirea și tratarea infecțiilor urinare.

Păducelul

(Crataegus Monogyna)

În tradiția populară, păducelul este consemnat ca fiind leacul pentru inimă, și asta pe bună dreptate, deoarece efectul acestei plante în reglarea activității inimii și stimularea circulației sanguine a fost confirmat de medicina modernă. Consumând în mod regulat ceai de păducel, putem preveni apariția problemelor cardiovasculare, și, în cazul afecțiunilor deja prezente, îl putem folosi ca tratament adjuvant.
Consumul infuziilor de păducel trebuie evitat în timpul sarcinii și pe perioada alăptării.

Sunătoare

(Hypericum Perforatum)

Sunătoarea, cunoscută și sub denumirile populare de iarba sângelui, pojarniță sau iarba Sfântului Ioan Botezătorul, este asociată în credința populară cu sângele și rănile Mântuitorului. Este lesne de înțeles motivul acestei asocieri, deoarece sunătoarea se poate folosi cu succes în procesul de vindecare a rănilor, are efecte analgezice și antiinflamatoare.
În Germania, unde această plantă este des utilizată, chiar medicul prescrie folosirea preparatelor din sunătoare, deoarece acestea combat depresia și anxietatea, inducând o stare de bine și de relaxare.
Ceaiul de sunătoare s-a dovedit a fi eficient în tratarea afecțiunilor sistemului nervos, fie că este vorba de tulburări nervoase, perioade de stres apărute în urma suprasolicitării sau insomniilor. Sunătoarea este una dintre cele mai eficiente plante cu proprietăți antidepresive.
Pentru a obține efectul dorit, este necesar efectuarea unei cure de cel puțin 14 zile.
Contraindicații: Pielea poate deveni sensibilă la lumină în funcție de sensibilitatea individuală, iar consumul unor cantități mai mari de sunătoare poate provoca dermatite severe, în special la persoanele cu pielea deschisă la culoare, prin urmare, pe perioada utilizării trebuie evitată expunerea prelungită la soare.
Consumul de sunătoare poate duce la modificarea activității enzimatice implicate în metabolizarea medicamentelor de către ficat, compromițând efectul terapeutic preconizat. Acest lucru se poate întâmpla îndeosebi în cazul medicamentelor antidepresive, cele pentru tratarea migrenelor și virusului HIV.

Frunze de zmeur

(Rubus Idaeus)

În medicina populară, frunzele de zmeur sunt recomandate mai ales femeilor aflate în ultima etapă a perioadei de sarcină, deoarece ajută în travaliu și la naștere și stimulează secreția de lapte. Consumul a 1-2 căni de ceai pe zi este recomandat din a șasea lună de sarcină precum și în timpul alăptării.
Infuzia din frunze de zmeur are efect astringent, poate fi folosit ca dezinfectant pentru răni, este antispasmodic și facilitează digestia.

Frunze de nuc

(Juglans Regia)

Ceaiul din frunze de nuc are un efect astringent, calmează inflamațiile gastrointestinale și ameliorează simptomele diareei, acționând asupra mucoasei inflamate, inhibând creșterea bacteriilor patogene.
Se poate întrebuința pentru băi locale și comprese, având un efect benefic în tratarea furunculelor, ulcerațiilor și a infecțiilor la nivelul pielii.
Nu se recomandă consumul prelungit din cauza conținutului de juglon.

Roiniță

(Melissa Officinalis)

Infuzia din frunzele și florile de roiniță calmează disconfortul gastric, îmbunătățind astfel digestiași reducând balonarea. De asemenea, are un efect benefic asupra sistemului nervos, este relaxant, scade anxietatea și combate depresia.Consumul unei cești de ceai cu o jumătate de oră înainte de culcare asigură un somn liniștit și o dimineață plină de vitalitate.

Frunze de mesteacăn

(Betula Pendula)

Datorită proprietăților sale diuretice, mesteacănul reprezintă una dintre plantele medicinale care stă la baza oricărui amestec de ceai folosit pentru curățarea tractului urinar. Primăvara se obține seva de mesteacăn, având efect de tonifiere și curățare, menținând echilibrul de apă al întregului organism.
Mai mult decât atât, ceaiul de mesteacăn este util în tratarea infecțiilor tractului urinar, reumatismului, gutei și reduce edemele.

Urzica

(Urticaria Dioica)

Pe lângă faptul că are efect diuretic și de curățare a sângelui, urzica ajută la detoxifierea organismului după o iarnă lungă și reface rezervele de vitamine și minerale, fiind doctoria destinată în cazuri de oboseală cronică și în perioade de viață solicitante. Deși cel mai indicat ar fi primăvara, se poate efectua o cură de patru săptămâni cu urzici oricând. Curățarea sângelui are drept consecință inhibarea proliferării celulare anormale în organism. Urzica are, de asemenea, un efect alcalinizant important.
Efectele benefice asupra pielii și sistemului circulator al acestei plante le putem resimți adăugând ceai de urzică în apa de baie, în baia pentru picioare sau îl putem folosi la clătirea părului.

Gălbenele

(Calendula Officinalis)

Gălbenelele sunt o varietate de plante ușor de cultivat din care ne putem prepara un ceai sau un unguent chiar noi înșine.
Se pot întrebuința extern ca produs de curățare a pielii, deoarece dezinfectează și îngrijește pielea care prezintă leziuni: inflamații, arsuri. Pe pielea afectată se pot aplica comprese cu decocturi sau unguente pe bază de gălbenele.
Ceaiul din florile acestei plante este un antiinflamator natural, cu efect antibacterian, antioxidant, dar ajută și la buna funcționare a sistemul digestiv și la eliminarea toxinelor din organism. Se poate folosi ca apă de gură în cazul inflamației cavității bucale, gingivitei și candidozei bucale.

Amestecuri de ceai:

Ceai din Grădina Zânelor

Ingrediente: coada-șoricelului, coada-calului, cimbrișor, roiniță, izmă bună, frunze de afin, frunze de zmeur, urzică, frunze de alun, frunze de nuc, mușețel, trifoi roșu, traista-ciobanului, gălbenele, sunătoare, trandafir de dulceață, mentă creață, şovârf, frunze de mesteacăn.

Este un amestec de plante medicinale care cresc în „grădina zânelor” din Ținutul Secuiesc. O singură sorbitură din acest ceai are puterea de a evoca miresmele unui câmp înflorit. Ne armonizează trupul și sufletul, contribuind la accelerarea metabolismului și la curățarea generală a organismului. Poate fi consumat de oricine, la orice vârstă, în orice perioadă a zilei.

Ceai calmant

Ingrediente: roiniță, păducel, frunze de zmeur, ciuboțica-cucului, sunătoare, talpa-gâştei, dracocephalum moldovica.

Tradiția spune că acest amestec este leacul perfect pentru calmarea persoanelor „nevricoase”. Ajută la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, calmează sistemul nervos și contribuie la un somn liniștit. Nu este recomandat gravidelor.

Ceai pentru întărirea sistemului imunitar

Ingrediente: echinacea, muguri de pin, ciuboțica-cucului, cimbrișor, salvie, frunze de zmeur, frunze de nuc.

Uneori, organismul nostru are nevoie de ajutor pentru a putea înfrunta agenții patogeni. Datorită efectelor imunostimulatoare ale plantelor alese, acest amestec de ceai este special creat pentru acest scop.

Ceai pentru curățarea sistemului respirator

Ingrediente: mierea-ursului, ciuboțica-cucului, izmă bună, cimbrișor, şovârf, salvie, flori de podbal, frunze de nuc, pătlăgină îngustă, muguri de pin, frunze de zmeur, isop, frunze de mesteacăn.

Acest amestec contribuie la curățarea sinusurilor și a căilor respiratorii, pentru a putea respira mai ușor.

Bună dimineața

Ingrediente: mentă creață, frunze de zmeur, trandafir de dulceață, cimbrișor,frunze de afin, izmă bună, şovârf.

Amestecul rezonează cu prospețimea naturală a dimineții, contribuind la începerea zilei cu o stare de bine. Favorizează accelerarea metabolismului și reprezintă un aliat pentru o minte ageră.

Noapte bună

Ingrediente: roiniță, sunătoare, lavandă, dracocephalum moldovica, păducel, ciuboțica-cucului, frunze de zmeur, cătușincă.

Savurarea unui ceai seara ajută la calmarea organismului după o zi agitată. Plantele din acest amestec contribuie la un somn liniștit și la odihna optimă. Se recomandă a se consuma seara.

Ceai pentru diabetici

Ingrediente: frunze de afin, teci de fasole, urzică, frunze de nuc, mătase de porumb, sunătoare, trandafir de dulceță, frunze de alun.

Pentru echilibrarea nivelului de glucoză am apelat la plantele care se regăsesc în recomandările tradiționale populare. Ceaiul se consumă ca adjuvant al tratamentului medicamentos.

Ceai de primăvară

Ingrediente: muguri de pin, urzică, mesteacăn, izmă bună, ciuboțica-cucului, plămânărică.

Primăvara, corpul nostru trece printr-un proces de curățare, care poate fi ușor facilitat cu aceste plante. Este recomandat în special pentru curățenia de primăvară. 

Ceai pentru bărbați

Ingrediente: pufuliță cu flori mici, talpa-gâștei, frunze de mesteacăn, coada-calului, păducel, cătușincă, trandafir de dulceață, frunze de afin, merișor, semințe de urzică.

Amestecul stimulează, pe de o parte, păstrarea și reînnoirea vitalității, iar pe de altă parte, menținerea energiei fizice și intelectuale, contribuind, în același timp, la prevenirea și tratarea problemelor de prostată.

Ceai pentru femei

Ingrediente: frunze de zmeur, crețișoară, urzică moartă albă, traista-ciobanului, coada-șoricelului, frunze de mur, șovârf, trifoi roșu, merișoare, coada-racului, coada-calului, trandafir de dulceață.

Amestecul stimulează păstrarea sănătății fizice și intelectuale ale femeilor, totodată contribuind la regăsirea echilibrului emoțional la orice vârstă.

Ceai hepatic

Ingrediente: gălbenele, coada-șoricelului, sunătoare, frunze de afin, izmă bună, frunze de nuc, rostopască, splinuță, urzică, păpădie.

Plantele din acest amestec ajută la funcționarea optimă a ficatului și a bilei, stimulând eliminarea toxinelor din organism. Se recomandă ca după 3 săptămâni de consum să se introducă o pauză de o săptămână, după care consumul se reia până la ameliorarea simptomelor.

Ceai renal

Ingrediente: frunze de mesteacăn, coada-calului, urzică, cătușincă, merișoare.

Apa și fluidele corporale reprezintă 70% din corpul nostru, iar rinichii și sistemul limfatic sunt răspunzători de echilibrul și filtrarea acestora. Amestecul stimulează funcționarea optimă a rinichilor și curățarea fluidelor din organism.

Ceai pentru stomac

Ingrediente: mentă creață, mușețel, cătușincă, izmă bună, frunze de nuc, gălbenele, cimbrișor, sunătoare, coada-șoricelului, șovârf.

Amestecul din plante medicinale și aromatice ajută la absorbția substanțelor nutritive, contribuind la stimularea apetitului, de asemenea elimină disconfortul cauzat de balonare, stimulând digestia.

Ceai pentru tensiune

Ingrediente: Păducel, frunze de mesteacăn, frunze de coacăz, traista-ciobanului, talpa-gâștei.

Amestecul ajută la funcționarea optimă a sistemului cardiovascular și poate fi consumat de persoanele care suferă de hiper- sau hipotensiune.

Ceai pentru baie

Ingrediente: Coada-șoricelului, izmă bună, coada-calului, frunze de mesteacăn, gălbenele, cimbrișor, urzică, mușețel.

În tradiția populară și în tratamentele cu apă deopotrivă se pune accent pe folosirea plantelor medicinale în scopuri terapeutice. Amestecul se utilizează pentru afecțiuni ale pielii de natură infecțioasă, dar și în combaterea răcelii și a infecțiilor urinare.
Adăugăm 2 linguri din acest amestec în 2 litri de apă clocotită, lăsăm la fiert câteva minute, strecurăm și adăugăm în baie. Pentru un efect optim, se recomandă efectuarea unei cure terapeutice. O ședință nu trebuie să depășească 20 de minute.

Ceaiuri dintr-o singură plantă:

Izmă bună

(Mentha Piperita)

Izma bună a fost cultivată în diverse culturi de mii de ani, planta fiind una dintre cele mai bune digestive naturale. Prin urmare, este cunoscută îndeosebi pentru efectele sale digestive, de stimularea apetitului, antispasmodice și anti balonare. Frunzele sale dau o senzație de rece pe membranele mucoase, iar ceaiul obținut din izmă bună are un efect răcoritor, reducând senzația de greață. Cei cărora le este rău de mașină ar trebui să soarbă din acest ceai ori să mestece frunzele proaspete ale plantei. Reduce nervozitatea, ajută la păstrarea capacității de concentrare și la buna funcționare a creierului.
Conținutul ridicat de mentol poate duce la probleme respiratorii la femeile însărcinate, mamele care alăptează, la sugari și copii mici, categoriile respective ar trebui să evite ceaiul din această plantă.

Mentă creață

(Mentha Spicata)

Menta creață sau comună este o specie mai puțin eficientă decât rudele sale din genul Mentha. Menta creață și izma bună dispun de ingrediente active similare, motiv pentru care și efectele lor curative sunt aceleași, menta fiind benefică în eliminarea gazelor intestinale, calmarea crampelor abdominale, stimularea secreției biliare, ajutând astfel la digestie.

Mușețel

(Matricaria Chamomilla)

Infuzia de mușețel poate fi utilizată atât extern cât și intern datorită efectelor sale antiinflamatorii, antispasmodice și sedative.
Mușețelul poate fi aplicat extern îndeosebi în tratamentul local al rănilor sau pe post de compresă pe pielea inflamată, iritată.
Folosit intern, infuzia are efect benefic în curățarea căilor respiratorii, în cazul afecțiunilor sistemului digestiv, celor de natură ginecologică, în cazul ulcerului, artritei și infecțiilor.

Coada-șoricelului

(Achillea Millefolium)

Coada-șoricelului, considerată planta medicinală destinată femeilor, este una dintre plantele autohtone utilizată pe scară largă. Este un antiinflamator, purificator al sângelui, hemostatic, antispasmodic și analgezic natural. De asemenea, poate fi utilizată cu succes în cazul durerilor gastro-intestinale, ulcerului gastric și duodenal sau pentru stimularea bilei și funcției hepatice. Este una dintre cele mai eficiente plante folosite pentru calmarea durerilor menstruale și, la bărbați, pentru atenuarea simptomelor în afecțiunile prostatei. Este un remediu excelent și pentru ameliorarea simptomelor de răceală, febra fânului și astm.
Consumul infuziilor de coada-șoricelului trebuie evitat în timpul sarcinii și pe perioada alăptării. Deși contribuie la buna funcționare a organelor genitale feminine, se recomandă evitarea preparatelor de uz intern pe baza acestei plante din momentul concepției.

Afinul negru

(Vaccinium Myrtillus)

Frunzele de afin sunt demult cunoscute ca remediu natural pentru diabetul zaharat. Datorită proprietăților sale astringente și antiseptice, frunzele de afin se folosesc și pentru tratarea diareei.

Afinul roșu

(Vaccinum Vitis-idaea)

Afinul roșu sau merișorul este bogat în vitamine, săruri minerale și diverși antioxidanți care protejează organismul de procesele de oxidare, întinerindu-l. Ceaiul de merișor consumat cu regularitate ajută la menținerea sănătății sistemului vascular și, de asemenea, contribuie la prevenirea și tratarea infecțiilor urinare.

Păducelul

(Crataegus Monogyna)

În tradiția populară, păducelul este consemnat ca fiind leacul pentru inimă, și asta pe bună dreptate, deoarece efectul acestei plante în reglarea activității inimii și stimularea circulației sanguine a fost confirmat de medicina modernă. Consumând în mod regulat ceai de păducel, putem preveni apariția problemelor cardiovasculare, și, în cazul afecțiunilor deja prezente, îl putem folosi ca tratament adjuvant.
Consumul infuziilor de păducel trebuie evitat în timpul sarcinii și pe perioada alăptării.

Sunătoare

(Hypericum Perforatum)

Sunătoarea, cunoscută și sub denumirile populare de iarba sângelui, pojarniță sau iarba Sfântului Ioan Botezătorul, este asociată în credința populară cu sângele și rănile Mântuitorului. Este lesne de înțeles motivul acestei asocieri, deoarece sunătoarea se poate folosi cu succes în procesul de vindecare a rănilor, are efecte analgezice și antiinflamatoare.
În Germania, unde această plantă este des utilizată, chiar medicul prescrie folosirea preparatelor din sunătoare, deoarece acestea combat depresia și anxietatea, inducând o stare de bine și de relaxare.
Ceaiul de sunătoare s-a dovedit a fi eficient în tratarea afecțiunilor sistemului nervos, fie că este vorba de tulburări nervoase, perioade de stres apărute în urma suprasolicitării sau insomniilor. Sunătoarea este una dintre cele mai eficiente plante cu proprietăți antidepresive.
Pentru a obține efectul dorit, este necesar efectuarea unei cure de cel puțin 14 zile.
Contraindicații: Pielea poate deveni sensibilă la lumină în funcție de sensibilitatea individuală, iar consumul unor cantități mai mari de sunătoare poate provoca dermatite severe, în special la persoanele cu pielea deschisă la culoare, prin urmare, pe perioada utilizării trebuie evitată expunerea prelungită la soare.
Consumul de sunătoare poate duce la modificarea activității enzimatice implicate în metabolizarea medicamentelor de către ficat, compromițând efectul terapeutic preconizat. Acest lucru se poate întâmpla îndeosebi în cazul medicamentelor antidepresive, cele pentru tratarea migrenelor și virusului HIV.

Frunze de zmeur

(Rubus Idaeus)

În medicina populară, frunzele de zmeur sunt recomandate mai ales femeilor aflate în ultima etapă a perioadei de sarcină, deoarece ajută în travaliu și la naștere și stimulează secreția de lapte. Consumul a 1-2 căni de ceai pe zi este recomandat din a șasea lună de sarcină precum și în timpul alăptării.
Infuzia din frunze de zmeur are efect astringent, poate fi folosit ca dezinfectant pentru răni, este antispasmodic și facilitează digestia.

Frunze de nuc

(Juglans Regia)

Ceaiul din frunze de nuc are un efect astringent, calmează inflamațiile gastrointestinale și ameliorează simptomele diareei, acționând asupra mucoasei inflamate, inhibând creșterea bacteriilor patogene.
Se poate întrebuința pentru băi locale și comprese, având un efect benefic în tratarea furunculelor, ulcerațiilor și a infecțiilor la nivelul pielii.
Nu se recomandă consumul prelungit din cauza conținutului de juglon.

Roiniță

(Melissa Officinalis)

Infuzia din frunzele și florile de roiniță calmează disconfortul gastric, îmbunătățind astfel digestiași reducând balonarea. De asemenea, are un efect benefic asupra sistemului nervos, este relaxant, scade anxietatea și combate depresia.Consumul unei cești de ceai cu o jumătate de oră înainte de culcare asigură un somn liniștit și o dimineață plină de vitalitate.

Frunze de mesteacăn

(Betula Pendula)

Datorită proprietăților sale diuretice, mesteacănul reprezintă una dintre plantele medicinale care stă la baza oricărui amestec de ceai folosit pentru curățarea tractului urinar. Primăvara se obține seva de mesteacăn, având efect de tonifiere și curățare, menținând echilibrul de apă al întregului organism.
Mai mult decât atât, ceaiul de mesteacăn este util în tratarea infecțiilor tractului urinar, reumatismului, gutei și reduce edemele.

Urzica

(Urticaria Dioica)

Pe lângă faptul că are efect diuretic și de curățare a sângelui, urzica ajută la detoxifierea organismului după o iarnă lungă și reface rezervele de vitamine și minerale, fiind doctoria destinată în cazuri de oboseală cronică și în perioade de viață solicitante. Deși cel mai indicat ar fi primăvara, se poate efectua o cură de patru săptămâni cu urzici oricând. Curățarea sângelui are drept consecință inhibarea proliferării celulare anormale în organism. Urzica are, de asemenea, un efect alcalinizant important.
Efectele benefice asupra pielii și sistemului circulator al acestei plante le putem resimți adăugând ceai de urzică în apa de baie, în baia pentru picioare sau îl putem folosi la clătirea părului.

Gălbenele

(Calendula Officinalis)

Gălbenelele sunt o varietate de plante ușor de cultivat din care ne putem prepara un ceai sau un unguent chiar noi înșine.
Se pot întrebuința extern ca produs de curățare a pielii, deoarece dezinfectează și îngrijește pielea care prezintă leziuni: inflamații, arsuri. Pe pielea afectată se pot aplica comprese cu decocturi sau unguente pe bază de gălbenele.
Ceaiul din florile acestei plante este un antiinflamator natural, cu efect antibacterian, antioxidant, dar ajută și la buna funcționare a sistemul digestiv și la eliminarea toxinelor din organism. Se poate folosi ca apă de gură în cazul inflamației cavității bucale, gingivitei și candidozei bucale.

Amestecuri de ceai:

Ceai din Grădina Zânelor

Ingrediente: coada-șoricelului, coada-calului, cimbrișor, roiniță, izmă bună, frunze de afin, frunze de zmeur, urzică, frunze de alun, frunze de nuc, mușețel, trifoi roșu, traista-ciobanului, gălbenele, sunătoare, trandafir de dulceață, mentă creață, şovârf, frunze de mesteacăn.

Este un amestec de plante medicinale care cresc în „grădina zânelor” din Ținutul Secuiesc. O singură sorbitură din acest ceai are puterea de a evoca miresmele unui câmp înflorit. Ne armonizează trupul și sufletul, contribuind la accelerarea metabolismului și la curățarea generală a organismului. Poate fi consumat de oricine, la orice vârstă, în orice perioadă a zilei.

Ceai calmant

Ingrediente: roiniță, păducel, frunze de zmeur, ciuboțica-cucului, sunătoare, talpa-gâştei, dracocephalum moldovica.

Tradiția spune că acest amestec este leacul perfect pentru calmarea persoanelor „nevricoase”. Ajută la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, calmează sistemul nervos și contribuie la un somn liniștit. Nu este recomandat gravidelor.

Ceai pentru întărirea sistemului imunitar

Ingrediente: echinacea, muguri de pin, ciuboțica-cucului, cimbrișor, salvie, frunze de zmeur, frunze de nuc.

Uneori, organismul nostru are nevoie de ajutor pentru a putea înfrunta agenții patogeni. Datorită efectelor imunostimulatoare ale plantelor alese, acest amestec de ceai este special creat pentru acest scop.

Ceai pentru curățarea sistemului respirator

Ingrediente: mierea-ursului, ciuboțica-cucului, izmă bună, cimbrișor, şovârf, salvie, flori de podbal, frunze de nuc, pătlăgină îngustă, muguri de pin, frunze de zmeur, isop, frunze de mesteacăn.

Acest amestec contribuie la curățarea sinusurilor și a căilor respiratorii, pentru a putea respira mai ușor.

Bună dimineața

Ingrediente: mentă creață, frunze de zmeur, trandafir de dulceață, cimbrișor,frunze de afin, izmă bună, şovârf.

Amestecul rezonează cu prospețimea naturală a dimineții, contribuind la începerea zilei cu o stare de bine. Favorizează accelerarea metabolismului și reprezintă un aliat pentru o minte ageră.

Noapte bună

Ingrediente: roiniță, sunătoare, lavandă, dracocephalum moldovica, păducel, ciuboțica-cucului, frunze de zmeur, cătușincă.

Savurarea unui ceai seara ajută la calmarea organismului după o zi agitată. Plantele din acest amestec contribuie la un somn liniștit și la odihna optimă. Se recomandă a se consuma seara.

Ceai pentru diabetici

Ingrediente: frunze de afin, teci de fasole, urzică, frunze de nuc, mătase de porumb, sunătoare, trandafir de dulceță, frunze de alun.

Pentru echilibrarea nivelului de glucoză am apelat la plantele care se regăsesc în recomandările tradiționale populare. Ceaiul se consumă ca adjuvant al tratamentului medicamentos.

Ceai de primăvară

Ingrediente: muguri de pin, urzică, mesteacăn, izmă bună, ciuboțica-cucului, plămânărică.

Primăvara, corpul nostru trece printr-un proces de curățare, care poate fi ușor facilitat cu aceste plante. Este recomandat în special pentru curățenia de primăvară. 

Ceai pentru bărbați

Ingrediente: pufuliță cu flori mici, talpa-gâștei, frunze de mesteacăn, coada-calului, păducel, cătușincă, trandafir de dulceață, frunze de afin, merișor, semințe de urzică.

Amestecul stimulează, pe de o parte, păstrarea și reînnoirea vitalității, iar pe de altă parte, menținerea energiei fizice și intelectuale, contribuind, în același timp, la prevenirea și tratarea problemelor de prostată.

Ceai pentru femei

Ingrediente: frunze de zmeur, crețișoară, urzică moartă albă, traista-ciobanului, coada-șoricelului, frunze de mur, șovârf, trifoi roșu, merișoare, coada-racului, coada-calului, trandafir de dulceață.

Amestecul stimulează păstrarea sănătății fizice și intelectuale ale femeilor, totodată contribuind la regăsirea echilibrului emoțional la orice vârstă.

Ceai hepatic

Ingrediente: gălbenele, coada-șoricelului, sunătoare, frunze de afin, izmă bună, frunze de nuc, rostopască, splinuță, urzică, păpădie.

Plantele din acest amestec ajută la funcționarea optimă a ficatului și a bilei, stimulând eliminarea toxinelor din organism. Se recomandă ca după 3 săptămâni de consum să se introducă o pauză de o săptămână, după care consumul se reia până la ameliorarea simptomelor.

Ceai renal

Ingrediente: frunze de mesteacăn, coada-calului, urzică, cătușincă, merișoare.

Apa și fluidele corporale reprezintă 70% din corpul nostru, iar rinichii și sistemul limfatic sunt răspunzători de echilibrul și filtrarea acestora. Amestecul stimulează funcționarea optimă a rinichilor și curățarea fluidelor din organism.

Ceai pentru stomac

Ingrediente: mentă creață, mușețel, cătușincă, izmă bună, frunze de nuc, gălbenele, cimbrișor, sunătoare, coada-șoricelului, șovârf.

Amestecul din plante medicinale și aromatice ajută la absorbția substanțelor nutritive, contribuind la stimularea apetitului, de asemenea elimină disconfortul cauzat de balonare, stimulând digestia.

Ceai pentru tensiune

Ingrediente: Păducel, frunze de mesteacăn, frunze de coacăz, traista-ciobanului, talpa-gâștei.

Amestecul ajută la funcționarea optimă a sistemului cardiovascular și poate fi consumat de persoanele care suferă de hiper- sau hipotensiune.

Ceai pentru baie

Ingrediente: Coada-șoricelului, izmă bună, coada-calului, frunze de mesteacăn, gălbenele, cimbrișor, urzică, mușețel.

În tradiția populară și în tratamentele cu apă deopotrivă se pune accent pe folosirea plantelor medicinale în scopuri terapeutice. Amestecul se utilizează pentru afecțiuni ale pielii de natură infecțioasă, dar și în combaterea răcelii și a infecțiilor urinare.
Adăugăm 2 linguri din acest amestec în 2 litri de apă clocotită, lăsăm la fiert câteva minute, strecurăm și adăugăm în baie. Pentru un efect optim, se recomandă efectuarea unei cure terapeutice. O ședință nu trebuie să depășească 20 de minute.

Ceaiuri dintr-o singură plantă:

Izmă bună

(Mentha Piperita)

Izma bună a fost cultivată în diverse culturi de mii de ani, planta fiind una dintre cele mai bune digestive naturale. Prin urmare, este cunoscută îndeosebi pentru efectele sale digestive, de stimularea apetitului, antispasmodice și anti balonare. Frunzele sale dau o senzație de rece pe membranele mucoase, iar ceaiul obținut din izmă bună are un efect răcoritor, reducând senzația de greață. Cei cărora le este rău de mașină ar trebui să soarbă din acest ceai ori să mestece frunzele proaspete ale plantei. Reduce nervozitatea, ajută la păstrarea capacității de concentrare și la buna funcționare a creierului.
Conținutul ridicat de mentol poate duce la probleme respiratorii la femeile însărcinate, mamele care alăptează, la sugari și copii mici, categoriile respective ar trebui să evite ceaiul din această plantă.

Mentă creață

(Mentha Spicata)

Menta creață sau comună este o specie mai puțin eficientă decât rudele sale din genul Mentha. Menta creață și izma bună dispun de ingrediente active similare, motiv pentru care și efectele lor curative sunt aceleași, menta fiind benefică în eliminarea gazelor intestinale, calmarea crampelor abdominale, stimularea secreției biliare, ajutând astfel la digestie.

Mușețel

(Matricaria Chamomilla)

Infuzia de mușețel poate fi utilizată atât extern cât și intern datorită efectelor sale antiinflamatorii, antispasmodice și sedative.
Mușețelul poate fi aplicat extern îndeosebi în tratamentul local al rănilor sau pe post de compresă pe pielea inflamată, iritată.
Folosit intern, infuzia are efect benefic în curățarea căilor respiratorii, în cazul afecțiunilor sistemului digestiv, celor de natură ginecologică, în cazul ulcerului, artritei și infecțiilor.

Coada-șoricelului

(Achillea Millefolium)

Coada-șoricelului, considerată planta medicinală destinată femeilor, este una dintre plantele autohtone utilizată pe scară largă. Este un antiinflamator, purificator al sângelui, hemostatic, antispasmodic și analgezic natural. De asemenea, poate fi utilizată cu succes în cazul durerilor gastro-intestinale, ulcerului gastric și duodenal sau pentru stimularea bilei și funcției hepatice. Este una dintre cele mai eficiente plante folosite pentru calmarea durerilor menstruale și, la bărbați, pentru atenuarea simptomelor în afecțiunile prostatei. Este un remediu excelent și pentru ameliorarea simptomelor de răceală, febra fânului și astm.
Consumul infuziilor de coada-șoricelului trebuie evitat în timpul sarcinii și pe perioada alăptării. Deși contribuie la buna funcționare a organelor genitale feminine, se recomandă evitarea preparatelor de uz intern pe baza acestei plante din momentul concepției.

Afinul negru

(Vaccinium Myrtillus)

Frunzele de afin sunt demult cunoscute ca remediu natural pentru diabetul zaharat. Datorită proprietăților sale astringente și antiseptice, frunzele de afin se folosesc și pentru tratarea diareei.

Afinul roșu

(Vaccinum Vitis-idaea)

Afinul roșu sau merișorul este bogat în vitamine, săruri minerale și diverși antioxidanți care protejează organismul de procesele de oxidare, întinerindu-l. Ceaiul de merișor consumat cu regularitate ajută la menținerea sănătății sistemului vascular și, de asemenea, contribuie la prevenirea și tratarea infecțiilor urinare.

Păducelul

(Crataegus Monogyna)

În tradiția populară, păducelul este consemnat ca fiind leacul pentru inimă, și asta pe bună dreptate, deoarece efectul acestei plante în reglarea activității inimii și stimularea circulației sanguine a fost confirmat de medicina modernă. Consumând în mod regulat ceai de păducel, putem preveni apariția problemelor cardiovasculare, și, în cazul afecțiunilor deja prezente, îl putem folosi ca tratament adjuvant.
Consumul infuziilor de păducel trebuie evitat în timpul sarcinii și pe perioada alăptării.

Sunătoare

(Hypericum Perforatum)

Sunătoarea, cunoscută și sub denumirile populare de iarba sângelui, pojarniță sau iarba Sfântului Ioan Botezătorul, este asociată în credința populară cu sângele și rănile Mântuitorului. Este lesne de înțeles motivul acestei asocieri, deoarece sunătoarea se poate folosi cu succes în procesul de vindecare a rănilor, are efecte analgezice și antiinflamatoare.
În Germania, unde această plantă este des utilizată, chiar medicul prescrie folosirea preparatelor din sunătoare, deoarece acestea combat depresia și anxietatea, inducând o stare de bine și de relaxare.
Ceaiul de sunătoare s-a dovedit a fi eficient în tratarea afecțiunilor sistemului nervos, fie că este vorba de tulburări nervoase, perioade de stres apărute în urma suprasolicitării sau insomniilor. Sunătoarea este una dintre cele mai eficiente plante cu proprietăți antidepresive.
Pentru a obține efectul dorit, este necesar efectuarea unei cure de cel puțin 14 zile.
Contraindicații: Pielea poate deveni sensibilă la lumină în funcție de sensibilitatea individuală, iar consumul unor cantități mai mari de sunătoare poate provoca dermatite severe, în special la persoanele cu pielea deschisă la culoare, prin urmare, pe perioada utilizării trebuie evitată expunerea prelungită la soare.
Consumul de sunătoare poate duce la modificarea activității enzimatice implicate în metabolizarea medicamentelor de către ficat, compromițând efectul terapeutic preconizat. Acest lucru se poate întâmpla îndeosebi în cazul medicamentelor antidepresive, cele pentru tratarea migrenelor și virusului HIV.

Frunze de zmeur

(Rubus Idaeus)

În medicina populară, frunzele de zmeur sunt recomandate mai ales femeilor aflate în ultima etapă a perioadei de sarcină, deoarece ajută în travaliu și la naștere și stimulează secreția de lapte. Consumul a 1-2 căni de ceai pe zi este recomandat din a șasea lună de sarcină precum și în timpul alăptării.
Infuzia din frunze de zmeur are efect astringent, poate fi folosit ca dezinfectant pentru răni, este antispasmodic și facilitează digestia.

Frunze de nuc

(Juglans Regia)

Ceaiul din frunze de nuc are un efect astringent, calmează inflamațiile gastrointestinale și ameliorează simptomele diareei, acționând asupra mucoasei inflamate, inhibând creșterea bacteriilor patogene.
Se poate întrebuința pentru băi locale și comprese, având un efect benefic în tratarea furunculelor, ulcerațiilor și a infecțiilor la nivelul pielii.
Nu se recomandă consumul prelungit din cauza conținutului de juglon.

Roiniță

(Melissa Officinalis)

Infuzia din frunzele și florile de roiniță calmează disconfortul gastric, îmbunătățind astfel digestiași reducând balonarea. De asemenea, are un efect benefic asupra sistemului nervos, este relaxant, scade anxietatea și combate depresia.Consumul unei cești de ceai cu o jumătate de oră înainte de culcare asigură un somn liniștit și o dimineață plină de vitalitate.

Frunze de mesteacăn

(Betula Pendula)

Datorită proprietăților sale diuretice, mesteacănul reprezintă una dintre plantele medicinale care stă la baza oricărui amestec de ceai folosit pentru curățarea tractului urinar. Primăvara se obține seva de mesteacăn, având efect de tonifiere și curățare, menținând echilibrul de apă al întregului organism.
Mai mult decât atât, ceaiul de mesteacăn este util în tratarea infecțiilor tractului urinar, reumatismului, gutei și reduce edemele.

Urzica

(Urticaria Dioica)

Pe lângă faptul că are efect diuretic și de curățare a sângelui, urzica ajută la detoxifierea organismului după o iarnă lungă și reface rezervele de vitamine și minerale, fiind doctoria destinată în cazuri de oboseală cronică și în perioade de viață solicitante. Deși cel mai indicat ar fi primăvara, se poate efectua o cură de patru săptămâni cu urzici oricând. Curățarea sângelui are drept consecință inhibarea proliferării celulare anormale în organism. Urzica are, de asemenea, un efect alcalinizant important.
Efectele benefice asupra pielii și sistemului circulator al acestei plante le putem resimți adăugând ceai de urzică în apa de baie, în baia pentru picioare sau îl putem folosi la clătirea părului.

Gălbenele

(Calendula Officinalis)

Gălbenelele sunt o varietate de plante ușor de cultivat din care ne putem prepara un ceai sau un unguent chiar noi înșine.
Se pot întrebuința extern ca produs de curățare a pielii, deoarece dezinfectează și îngrijește pielea care prezintă leziuni: inflamații, arsuri. Pe pielea afectată se pot aplica comprese cu decocturi sau unguente pe bază de gălbenele.
Ceaiul din florile acestei plante este un antiinflamator natural, cu efect antibacterian, antioxidant, dar ajută și la buna funcționare a sistemul digestiv și la eliminarea toxinelor din organism. Se poate folosi ca apă de gură în cazul inflamației cavității bucale, gingivitei și candidozei bucale.

Amestecuri de ceai:

Ceai din Grădina Zânelor

Ingrediente: coada-șoricelului, coada-calului, cimbrișor, roiniță, izmă bună, frunze de afin, frunze de zmeur, urzică, frunze de alun, frunze de nuc, mușețel, trifoi roșu, traista-ciobanului, gălbenele, sunătoare, trandafir de dulceață, mentă creață, şovârf, frunze de mesteacăn.

Este un amestec de plante medicinale care cresc în „grădina zânelor” din Ținutul Secuiesc. O singură sorbitură din acest ceai are puterea de a evoca miresmele unui câmp înflorit. Ne armonizează trupul și sufletul, contribuind la accelerarea metabolismului și la curățarea generală a organismului. Poate fi consumat de oricine, la orice vârstă, în orice perioadă a zilei.

Ceai calmant

Ingrediente: roiniță, păducel, frunze de zmeur, ciuboțica-cucului, sunătoare, talpa-gâştei, dracocephalum moldovica.

Tradiția spune că acest amestec este leacul perfect pentru calmarea persoanelor „nevricoase”. Ajută la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, calmează sistemul nervos și contribuie la un somn liniștit. Nu este recomandat gravidelor.

Ceai pentru întărirea sistemului imunitar

Ingrediente: echinacea, muguri de pin, ciuboțica-cucului, cimbrișor, salvie, frunze de zmeur, frunze de nuc.

Uneori, organismul nostru are nevoie de ajutor pentru a putea înfrunta agenții patogeni. Datorită efectelor imunostimulatoare ale plantelor alese, acest amestec de ceai este special creat pentru acest scop.

Ceai pentru curățarea sistemului respirator

Ingrediente: mierea-ursului, ciuboțica-cucului, izmă bună, cimbrișor, şovârf, salvie, flori de podbal, frunze de nuc, pătlăgină îngustă, muguri de pin, frunze de zmeur, isop, frunze de mesteacăn.

Acest amestec contribuie la curățarea sinusurilor și a căilor respiratorii, pentru a putea respira mai ușor.

Bună dimineața

Ingrediente: mentă creață, frunze de zmeur, trandafir de dulceață, cimbrișor,frunze de afin, izmă bună, şovârf.

Amestecul rezonează cu prospețimea naturală a dimineții, contribuind la începerea zilei cu o stare de bine. Favorizează accelerarea metabolismului și reprezintă un aliat pentru o minte ageră.

Noapte bună

Ingrediente: roiniță, sunătoare, lavandă, dracocephalum moldovica, păducel, ciuboțica-cucului, frunze de zmeur, cătușincă.

Savurarea unui ceai seara ajută la calmarea organismului după o zi agitată. Plantele din acest amestec contribuie la un somn liniștit și la odihna optimă. Se recomandă a se consuma seara.

Ceai pentru diabetici

Ingrediente: frunze de afin, teci de fasole, urzică, frunze de nuc, mătase de porumb, sunătoare, trandafir de dulceță, frunze de alun.

Pentru echilibrarea nivelului de glucoză am apelat la plantele care se regăsesc în recomandările tradiționale populare. Ceaiul se consumă ca adjuvant al tratamentului medicamentos.

Ceai de primăvară

Ingrediente: muguri de pin, urzică, mesteacăn, izmă bună, ciuboțica-cucului, plămânărică.

Primăvara, corpul nostru trece printr-un proces de curățare, care poate fi ușor facilitat cu aceste plante. Este recomandat în special pentru curățenia de primăvară. 

Ceai pentru bărbați

Ingrediente: pufuliță cu flori mici, talpa-gâștei, frunze de mesteacăn, coada-calului, păducel, cătușincă, trandafir de dulceață, frunze de afin, merișor, semințe de urzică.

Amestecul stimulează, pe de o parte, păstrarea și reînnoirea vitalității, iar pe de altă parte, menținerea energiei fizice și intelectuale, contribuind, în același timp, la prevenirea și tratarea problemelor de prostată.

Ceai pentru femei

Ingrediente: frunze de zmeur, crețișoară, urzică moartă albă, traista-ciobanului, coada-șoricelului, frunze de mur, șovârf, trifoi roșu, merișoare, coada-racului, coada-calului, trandafir de dulceață.

Amestecul stimulează păstrarea sănătății fizice și intelectuale ale femeilor, totodată contribuind la regăsirea echilibrului emoțional la orice vârstă.

Ceai hepatic

Ingrediente: gălbenele, coada-șoricelului, sunătoare, frunze de afin, izmă bună, frunze de nuc, rostopască, splinuță, urzică, păpădie.

Plantele din acest amestec ajută la funcționarea optimă a ficatului și a bilei, stimulând eliminarea toxinelor din organism. Se recomandă ca după 3 săptămâni de consum să se introducă o pauză de o săptămână, după care consumul se reia până la ameliorarea simptomelor.

Ceai renal

Ingrediente: frunze de mesteacăn, coada-calului, urzică, cătușincă, merișoare.

Apa și fluidele corporale reprezintă 70% din corpul nostru, iar rinichii și sistemul limfatic sunt răspunzători de echilibrul și filtrarea acestora. Amestecul stimulează funcționarea optimă a rinichilor și curățarea fluidelor din organism.

Ceai pentru stomac

Ingrediente: mentă creață, mușețel, cătușincă, izmă bună, frunze de nuc, gălbenele, cimbrișor, sunătoare, coada-șoricelului, șovârf.

Amestecul din plante medicinale și aromatice ajută la absorbția substanțelor nutritive, contribuind la stimularea apetitului, de asemenea elimină disconfortul cauzat de balonare, stimulând digestia.

Ceai pentru tensiune

Ingrediente: Păducel, frunze de mesteacăn, frunze de coacăz, traista-ciobanului, talpa-gâștei.

Amestecul ajută la funcționarea optimă a sistemului cardiovascular și poate fi consumat de persoanele care suferă de hiper- sau hipotensiune.

Ceai pentru baie

Ingrediente: Coada-șoricelului, izmă bună, coada-calului, frunze de mesteacăn, gălbenele, cimbrișor, urzică, mușețel.

În tradiția populară și în tratamentele cu apă deopotrivă se pune accent pe folosirea plantelor medicinale în scopuri terapeutice. Amestecul se utilizează pentru afecțiuni ale pielii de natură infecțioasă, dar și în combaterea răcelii și a infecțiilor urinare.
Adăugăm 2 linguri din acest amestec în 2 litri de apă clocotită, lăsăm la fiert câteva minute, strecurăm și adăugăm în baie. Pentru un efect optim, se recomandă efectuarea unei cure terapeutice. O ședință nu trebuie să depășească 20 de minute.

Tălpi cu plante medicinale

Ingrediente: pedicuță, cimbrișor, coada-șoricelului, mentă creață, frunze de nuc, mușețel, frunze de alun, șovârf, roiniță, frunze de mur. Plantele uscate și mărunțite sunt cusute în material textil de forma unor tălpici, care se pot introduce în încălțăminte ziua, sau în șosete noaptea. Căldura picioarelor duce la eliberarea uleiurilor volatile din plantele cusute în talpă, lăsând un miros plăcut și dau o senzație de prospețime. În cazul picioarelor care transpiră, tălpile absorb umiditatea, iar în cazul picioarelor reci, acestea dau o senzație de căldură. Pentru păstrarea prospețimii tălpilor și a plantelor din acestea, se recomandă ca după folosire să fie lăsate la aer să se usuce.

Pernă cu plante medicinale

Ingrediente: pedicuță, cimbrișor, coada-șoricelului, mentă creață, frunze de nuc, mușețel, frunze de alun, șovârf, roiniță, frunze de zmeur. Plantele bogate în uleiuri volatile sunt cusute în săculețe din material textil, care oferă un miros plăcut de plante întregii încăperi. Uleiurile volatile contribuie la curățarea căilor respiratorii și calmarea nervilor pentru un somn odihnitor.